2010. március 6., szombat

Közlekedés

Innen, Bruomanából az út a központig, ahol a konzi is van, kb. egy óra. Busszal érdemes menni, persze ennek az alternatívája csak a taxi.
Háromféle busz van, az egyik a hivatalos, ott felszálláskor kell fizetni, és adnak jegyet is. Itt a 7-es jár, ami ráadásul piros is. :) A másik szintén számozott, de mikrobusz, a harmadik az "iskolabusz". Úgy vettem észre, hogy az iskolabusz annyiban különbözik a másik kettőtől, hogy nincs száma, de ugyanúgy egy határozott útvonalon jár.
Megállók nincsenek, a sofőrök vadásszák az utasokat, és bárhol megállnak. Ha valamelyik "járatra" nem akar az ember feszállni, olyan fejmozdulatot kell tenni, mintha azt mondaná: "na mivaa'?". Nekem nagyon fura, de itt ez a szokás. Ha le akarok szállni, szólni kell, ugyanúgy bárhol. Szólni vagy arabul lehet, vagy úgy, hogy verem a busz tetejét. De ezt megtanultam arabul. :)
Az is teljesen megszokott itt, hogy ha a sofőrnek be kell vásárolnia, akkor megáll egy boltnál, és addig nem megy tovább a busz. Senki sem siet sehová. :)
Az ár, bármelyik buszra szállok és bármennyit megyek (akár Tripoliig is), 1000 líra, ami kb. 120 Ft-nak felel meg. Nem meglepő módon mindig mindenki fizet, senkinek nem jut eszébe bliccelni, pedig simán lehetne (a mikrobuszban azért nehezebb).
Közlekedési szabályok nem nagyon vannak, táblákat persze látok, de elsőbbség, jobbkézszabály nem létezik. Annak van elsőbbsége, aki előbb odaér, vagy gyorsabb, vagy ilyesmi. Ez ijesztően hangzik, de nagyon figyelnek az emberek, és teljesen biztonságos. Persze egy európai sofőrnek rendesen föl kell kötnie a gatyáját.

1 megjegyzés:

  1. Dudát bekötöd folyamatos üzemre, szemed elé a kendő, nyomod a gázt és nem lehet baj! :)

    VálaszTörlés